nieuwsbrief
18 februari 2022
banner_concert 2022
Op 23 april voert de ACOV na twee jaar uitstel haar koningsdagconcert uit. Het programma bestaat uit feestelijke barokcomposities waarvan veel een relatie hebben met koningshuizen.

Als belangrijkste (en bekendste) werk staat het feestelijke Gloria van Vivaldi op het programma. Daarnaast worden er een aantal psalmcomposities gezongen van Vivaldi en William Croft. Dit zijn allen psalmen die standaard tijdens Engelse kroningsrituelen gezongen of uitgevoerd worden. Ze bezingen de grootsheid van God als Koning.

Handel schreef in 1727 zijn Coronation Anthems voor de kroning van George II. In feite als een soort dank aan zijn voorganger George I die hem, vlak voor dat hij overleed, de Engelse nationaliteit gaf. Uit deze 4 anthems zingt de ACOV het bekende “Zadok the Priest”.

De relatie tussen het Hallelujah en de Britse Koning is een anekdotische. Het verhaal gaat dat de Engelse Koning bij een uitvoering van de Messiah aanwezig waarbij hij in slaap viel tijdens het tweede deel. Hij schrok echter wakker van het uitbundige Hallelujah en stond (waarschijnlijk in een schrikreflex) op en applaudisseerde. Volgens het protocol moest ook de zaal gaan staan als de koning opstond, en zo is de traditie ontstaan dat tot op de dag van vandaag men gaat staan bij het klinken van het Hallelujah tijdens een uitvoering van de Messiah.

Naast alle koorwerken zullen de solisten ook nog bijdragen leveren.

Het concert wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.

Met medewerking van:
Danny Nooteboom, dirigent
Tessa Maalcke, sopraan
Wies de Greef, alt
Arjen Leistra, orgel
Tarisio Ensemble, begeleiding

Kaarten kunt u bestellen via: https://acov.nl/concert of bij de leden.
Email Marketing Powered by MailPoet